Minä

Pirjo Mikkola

Olen Pirjo Mikkola, diplomikielenkääntäjä, kasvatustieteen tohtori ja NLP-Trainer. Olen tehnyt pitkän työuran opettajana ja opettajankouluttajana.

Clean language -menetelmää olen opiskellut, harjoitellut ja käyttänyt aktiivisesti lähes 10 vuoden ajan.
Ensisijaisena opettajanani ja mentorinani on toiminut kansainvälisesti arvostettu Judy Rees. https://reesmccann.com/
Hänen kirjansa Clean Language revealing Metaphors and Opening Minds (2008), yhdessä Wendy Sullivanin kanssa, nousi alansa bestselleriksi.

Olen kiinnostunut mielen ihmeistä: siitä, miten lukemattomilla tavoilla voimme kokea asioita. Miten tunteet, mielen ja kehon viisaus, erilaisuuden kohtaaminen, elämän haasteet, vaikeudet ja onnelliset hetket toteutuvat ihmisten mielissä juuri itse kullekin ominaisella, ainutlaatuisella tavalla. Työkalupakkiini onkin kertynyt monenlaista ihmisen mieleen, kehoon, ymmärrykseen ja yhteistoimintaan liittyvää tietoa ja taitoa.

Etenkin NLP (neuro-linguistic programming) on ollut merkittävä ajattelulleni, rohkaissut ja kannustanut
mielen ja maailman tutkimiseen. Väitöstutkimukseni rinnalla se on antanut ymmärrystä ja välineitä myös eri kulttuureista tulleiden oppimisen ohjaamiseen. Muita opinpolkuni etappeja ovat muun muassa NVC
(nonviolent communication), Focusing, Reiki ja keholliset menetelmät kuten Rentoutus, Kuratomi Jomon-Shindo, Kotona Kehossa -valmennus, Pesso Boyden Psychomotor ja monet muut.

Clean Language -menetelmää pidän poikkeuksellisena juuri sen yksinkertaisen ja ihmistä kunnioittavan ja arvostavan nerokkaan toimintamallin vuoksi. Avoimet kysymykset ohjaavat asiakkaan tutkimaan omaa mieltään, rikastamaan löytöjään aistittaviksi kokemuksiksi, joiden ominaisuudet, suhteet ja keskinäiset vaikutukset antavat mahdollisuuden ymmärtää itseään syvällisesti. Kun avointen kysymysten avulla syntyy oivallus, se on jo valmiiksi asiakkaan omien arvojen ja olosuhteiden mukainen. Se sopii juuri hänelle ja ainoa oikea ymmärrys tästä oivalluksesta on hänellä itsellään.

Valmentajan välineenä Clean Language -työkalupakki toimii tehokkaasti. Prosessi etenee nopeasti ja asiakas voi tarkastella omaa ajatteluaan syvällisesti. Kysymykset luovat turvallisen tilan, jossa oivallukset voivat nousta tietoisuuteen ja ovat välittömästi havaittavissa asiakkaan olemuksessa. Ekologia on menetelmässsä sisään rakennettuna. Valmentaja voi myös käyttää Avoimia kysymyksia sujuvasti toiseen menetelmään sovittaen. David Grove antoikin seuraajilleen vapaat kädet menetelmänsä käyttöön siirtyessään tutkimaan ja kehittämään seuraavaa luomustaan.
(Ks. esim. Matthew Hudson 2020. The Eternal Moment of Now.)