Clean Language

CLEAN LANGUAGE – AVOIMET KYSYMYKSET   on sekä valmennukseni että tarjoamani koulutuksen olennainen ydin.  Se on tiedonhankinnan täsmätyökalu ajattelun kirkastamiseen ja tutkimiseen.

Valmennuksessa se on pääasiallinen metodi, johon tarpeen mukaan yhdistyvät muut mielen ja kehon tarkastelun tekniikat. Avoimien Kysymysten tuella asiakkaani voi spontaanisti löytää tilanteelleen, ongelmalleen tai tavoitteelleen oman, ainutlaatuisen, kokemusperäisen ja moniaistisen metaforan. Valmennusprosessi etenee tämän metaforan ominaisuuksien tutkimisella kohti uusia oivalluksia.

Omaehtoisen metaforan ja sen kuvaaman tapahtuman, asian tai toiminnan välillä on tutkitusti todettu johdonmukainen suhde: Kun metafora muuttuu, muuttuu myös asiakkaan kokemus alkuperäisestä tapahtumasta.

Koulutuksissa perehdymme Avoimiin Kysymyksiin, kysymysten muodostamiseen, kuuntelemiseen, kysymiseen ja vuorovaikutukseen asiakkaan kanssa. Kyseessä on hienovarainen taito, joka hioutuu harjoituksen myötä. Oppijaksojen väliin kuuluu aina myös omaehtoinen harjoittelu parin kanssa tai pienryhmässä. Harjoittelun tueksi perustetaan suljettu sosiaalisen median ryhmä.

Psykologi ja psykoterapeutti, David Grove (1950-2008) kehitti Clean Language -menetelmän terapiansa työvälineeksi (1980 luvulla). Se on myöhemmin otettu käyttöön monilla elämänalueilla: työelämässä, koulutuksessa, terveydenhoidossa, sovittelussa, rekrytoinnissa, tutkimuksessa ja valmennuksessa, koulussa ja opetuksessa. Avointen kysymysten menetelmä toimii joustavasti myös muiden menetelmien yhteydessä, erityisen hyvin se sopii yhteen esimerkiksi NLP:n (neuro-linguistic programming) kanssa. Siitä on kehitetty monia sovelluksia. Clean Language -kysymykset on käännetty yli 18 kielelle.